info@fisekvarvarin.com

2

Pečene, slane semenke bundeve

Semenke bundeve se u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina. Bogate su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalija, gvožđa, cinka i vitamina K. Odličan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su telu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska. Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti semenki bundeve i zašto ih treba jesti umesto nezdravih grickalica.

Pečene, slane semenke suncokreta

Da li ste znali kako semenke suncokreta spadaju u deset namirnica najbogatijih vitaminom E? U njihov sastav ulazi i bakar, vitamin B (kao što je tiamin), fosfor i dragoceni selen. Osim toga, obiluju masnim kiselinama, vlaknima i aminokiselinama (naročito triptofanom). Suncokretove semenke sadrže i zdrave masti, koje su veoma važne za formiranje ćelijske membrane. One održavaju ravnotežu hormona, usporavaju apsorpciju hrane tokom obroka, i transportuju važne vitamine A, D, E i K. Stručnjaci stalno upozoravaju kako su slane industrijski perardene grickalice jedan od najvećih neprijatelja zdravlja. Ukolliko ste konačno rešili izbaciti ih iz ishrane, ove zdrave semenke mogu biti odlična zamena.

DSC 4553

brusnica borovnica

Mix brusnice i borovnice

Brusnica (lat. Vaccinium macrocarpon) postaje sve popularnija biljka. U poslednje vreme se zaista dosta ističe njena lekovita moć, pa sve češće nalazi primenu u lečenju mnogih bolesti. Postoje podaci da su brusnicu kao lek i namirnicu koristili još Indijanci (starosedelačka američka medicina).
Brusnica je bogata vlaknima, antocijanima, proantocijanidinima, beta-karotenom, vitaminom C, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i drugim mikronutrijentima.

100 g svežih brusnica sadrže samo 15 kalorija dok energetska vrednost 100 g suvih brusnica iznosi 60 kalorija.

Među 40 različitih vrsta voća i povrća borovnica (Vaccinium myrtillus) predstavlja najbogatiji izvor antioksidanasa. Za to su najzaslužniji antocianini, koji ovom bobičastom voću daju karakterističnu modrocrnu boju. Brojna istraživanja pokazala su da je sok od borovnice savršen lek protiv malokrvnosti, da borovnica usporava proces starenja, poboljšava funkciju vida i krvotok uopšte, zaustavlja početne faze razvoja karcinoma

Oljušteni, pečeni i slani suncokret

Suncokret, biljka koju su Maje poštovale kao simbol plodnosti i svetlosti. Takodje su pravili čaj od latica i jeli semenke suncokreta. Smatra se da su suncokret uzgajali severnoamerički Indijanci još pre 3.000 godina. Oni su mleli semenke u brašno i dodavali u hleb i pravili ulje od suncokreta. Kako nekad tako i sad, suncokret je dragocen dar: od njegovih semenki pravi se rafinisano ulje, hladno ceđeno ulje je pravi rudnik zlata, a po svom kvalitetu čuven je i med od suncokreta. Semenke suncokreta su hranljive i odličneza očuvanje zdravlja.

suncokret